Naar aanleiding van de eerste Corona "lock-down" (03/2020) werd duidelijk dat de zelfstandige uitbaters van een indoor kliminfrastructuur nood hadden aan een eigen federatie.

De prioriteiten van de bestaande overheidsadministraties, Sport Vlaanderen en ADEPS liggen niet bij de aanbieders van infrastructuur, maar bij hun leden, de individuele sporters en sportclubs. De respectievelijke regeringen hebben weinig oog voor de belangen van uitbaters van de sportinfrastructuur en zit vast in een klassiek beeld van sportbeleving via sportclubs in publiekelijke sportinfrastructuur zoals de sporthallen en zwembaden.

De BFIC wil hier een verschil maken voor de klimzalen.

Een aanspreekpunt vormen voor alle leden, maar ook optreden als gemeenschappelijk contact met de sportfederaties en de overheid.

De BFIC bestudeert wetten en decreten die ons beroep aanbelangen. We maken politici bewust van onze problemen en stimuleren of beïnvloeden deze met als doel bij toekomstige wetgeving met onze adviezen betrokken te worden.

De BFIC zal een veiligheidsmanagement-systeem ontwikkelen voor de uitbater van een artificiële kliminfrastructuur als een tool om het werken rond de veiligheid in de klimzaal eenvoudiger te maken. Dit zal geen opgelegd keurslijf worden, maar een stappenplan en een houvast. Zo zal je je als klimzaal in orde kunnen stellen met de meest recente wetgeving en moet niet ieder voor zich een eigen systeem uitwerken.

Alle leden van de BFIC die in orde zijn met dit veiligheidsmanagement-systeem zullen toegang krijgen tot de verzekeringspolis welke de BFIC onderhandeld heeft. Zo bent u zeker van de meest uitgebreide waarborgen aan een scherpe prijs. Dit gaat over de burgerlijke aansprakelijkheid voor uitbating, de ongevallen polis en de arbeidsongevallen.

De BFIC zal ook verschillende  opleidingen voor specifieke functies die eigen zijn aan de uitbating van een klimzaal organiseren.

We denken hier bvb aan onze routebouwers. Wat moeten deze kennen om op een veilige en correcte manier een mooie route te bouwen. Een commerciële route is totaal verschillende van een wedstrijdroute. De routes moeten een correct niveau hebben, toegankelijk zijn en onze klanten een succeservaring bezorgen.

Ook de zaalverantwoordelijke moet bepaalde taken kennen, een KVB brevet is misschien een goed begin, maar totaal onvoldoende om alle taken en verantwoordelijkheden te dekken.

De diverse opleidingen worden gegeven door mensen die dagelijks in het ‘vak’ staan en zijn praktijkgericht.

Daarnaast leggen we ook contact met diverse aanbieders van klimwanden en andere benodigdheden. Als federatie kunnen we mooie kortingen bekomen.

Als BFIC kunnen we echt een meerwaarde en partner zijn in de uitbating van uw klimzaal. U kunt ons altijd contacteren met specifieke vragen, we helpen u graag vooruit.